Hronec / Čierny Balog.

Čo sú to cyklodreziny? Kde premávajú? Čo si vziať so sebou? A čo môžem vidieť?

Trať medzi stanicou Hronec a Čierny Balog - časť Šánske našla svoje nové jedinečné využitie - jazdu na cyklodrezinách.

Čo je to cyklodrezina?

Cyklodrezina je ľahké koľajové vozidlo, ktoré je poháňané silou svalov na princípe bicyklovania. Drezina v minulosti slúžila na prepravu robotníkov po koľajniciach k miestu výkonu práce, zvyčajne do hlbokých dolín lesov, ktorých ťažba bola vtedy hlavnou hospodárskou činnosťou. Dnes sa celá úzkokoľajová lesná trať a jazda Čiernohronskou železničkou využíva len na prepravu turistov a tak aj dreziny sú prispôsobené na dobrodružnú jazdu návštevníkov na princípe bicyklovania.

 

Čo treba vedieť o jazde na cyklodrezine?

Cyklodrezina je určená pre 2 ž 3 dospelé osoby a 1 dieťa. Aspoň jedna osoba na cyklodrezine musí byť plnoletá. V zadnej časti sa nachádza sedačka určená na prevoz 1 dospelej osoby alebo dieťaťa. V prednej časti sa nachádza sedačka určená na prevoz 1 dieťaťa. Sedačky sú vybavené bezpečnostnými pásmi. 2 osoby sedia na bicykli " s výškovo nastaviteľnými sedadlami, 2 osoby sedia za / pred nimi na sedačkách.

Trať je dlhá 5 až 9 km podľa akutálnej sezóny. Na trati sú zastávky, kde je možný oddych, či prestávka.

 

Kedy a kde premáva?

1. ČERVENÁ TRASA HRONEC – ŠÁNSKE / ČIERNY BALOG A SPÄŤ:

Drezina v smere Hronec – Šánske / Čierny Balog má povolený prejazd výhradne v dopoludňajších hodinách od 9:00 do 12:00 hod. v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnici uvedených nižšie.

Drezina v smere Čierny Balog / Šánske – Hronec má povolený prejazd výhradne v odpoludňajších hodinách od 12:00 do 16:00 hod. v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnici uvedených nižšie.

 

2. MODRÁ TRASA ČIERNY BALOG - DOBROČ A SPÄŤPozor trať je uzavretá do odvolania.

Drezina v smere hore: Čierny Balog - Dobroč má povolený prejazd výhradne v párnych hodinách o 10:00,12:00, 14:00 hod. v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnici uvedených nižšie.

Drezina v smere dole: Dobroč - Čierny Balog má povolený prejazd výhradne v nepárnych hodinách o 11:00, 13:00, 15:00 hod. v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnici uvedených nižšie.

Pozor: Modrá trasa a depo cyklodrezín v Čiernom Balogu je otvorené len mimo hlavnej vlakovej sezóny!

 

NOVINKOUpiknikové koše s dekami ku každej cyklodrezine a možnosť zapožičania si športových potrieb na voľnočasové aktivity počas výletu cyklodrezinou. Ku každej cyklodrezine si môžu turisti doobejnať aj piknikový balíček s regionálnymi prouduktami v hodnote 20€, ktorý obsahuje regionálne pečivo, syry, remeselné piva alebo ríbezľové víno a darčekové predmety z Horehronia.

 


Čo môžu turisti vidieť a kde sa zastaviť?

Trať vedie krasovým územím popri meandroch Čierneho Hrona v Hrončianskej doline v príjemnom prostredí nedotknutej prírody.

Turisti si môžu oddýchnuť  na zastávke Svätý Ján s veľkým dreveným prístreškom a ohniskom s možnosťou opekania. Je tu výhybka, alebo si dreziny môžu turisti medzi sebou vymienať.

Ďalšia zastávka je na začiatku Čierneho Balogu v časti Šánske s malým dreveným prístreškom s preliezkami. Tu si môžu turisti počas hlavnej letnej sezóny odparkovať a uzamknúť dreziny a nastúpiť na vláčik Čiernohronskej železničky, ktorá smeruje priamo do Čierneho Balogu a následne pokračuje aj do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline alebo na Dobroč cez futbalové ihrisko.

Všetci turisti majú k cyklodrezine grátis Horehronie card a zľavu 10% na cestovné Čiernohronskej železnice.

Popri trati zároveň vedie nový asfaltový cyklochodník bez prístupu motorových vozidiel, preto je Hrončianska dolina obľúbenou destináciou pre rodiny s deťmi a turistov na bicykloch, kolieskových korčuliach, či elektrobicykloch, pretože v regióne sa nachádza až 13 požičovní elektrobicyklov.

 

Zastávky a body záujmu:

Svätý Ján – prístrešok na opekanie   48.781127, 19.592871

Šanske - prístrešok s preliezkami     48.768609, 19.616769

Nezabudnite, prosím, že ste zodpovední pri opustení drezín na vedľajšej koľaji na Dobroči, Šánskom, Svätom Jáne alebo kdekoľvek inde VŽDY drezinu bezpečne uzamknúť retiazkou o koľajnicu tak, aby nemohla byť použitá nepovolanou osobou! Súčasne, prosím, vždy myslite i na možnosť predídenia alebo obídenia inou drezinou, idúcou za Vami.

 

Čo si mám obliecť a zobrať so sebou?

Trať vedie Hrončianskou dolinou s lesným porastom, preto odporúčame teplé a vetru odolné oblečenie, čiapky alebo čelenky. Odporúčame tiež deku na lavičku, piknikovú deku. V prípade, že sa chystáte na piknik v prírode, v Hronci na námestí si môžete zakúpiť špekačky, vodu a iné potreby v Potravinách.

Koľko drezín je k dispozícii?

K dispozícii je počas hlavnej letnej sezóny 14 cyklodrezín v hlavnom depe v Hronci.

Mimo hlavnej letnej sezóny:

Hronec - 14 cyklodrezín

 

Aká je história trate?

Trať bola postavená v časoch najväčšieho rozmachu drevospracujúceho priemyslu. Lesná úzkokoľajka v tomto úseku bola sprevádzkovaná už v roku 1909 za účelom prepravy dreva, neskôr sa stala s dĺžkou 132 km najdlhšou na Slovensku. V roku 1982 po nástupe automobilovej prepravy mala byť celá zošrotovaná, ale vďaka úsiliu dobrovoľníkov sa ju podarilo sčasti zachrániť a dnes slúži pre turistov. Trať preto prechádza bohatými lesmi a úsek Hronec - Šanske vedie krasovým územím Hrončianskou dolinou.

 

Ako si môžem požičať cyklodrezinu?

  1. Cyklodrezinu si musíte objednať vopred na www.cyklo.horehronie.sk
  2. Alebo si vo Vami vybraný dátum Vyhľadáte voľnú cyklodrezinu na: www.cyklo.horehronie.sk_vyhladavanie 
  3. Vyberiete si termín, 1 drezina sa požičiava na 1 celý deň / pol deň v Hronci a na 2 hodiny v Čiernom Balogu, kde sú ale cyklodreziny len mimo vlakovej sezóny.
  4. Vyplníte objednávkový list, ktorý automaticky vygeneruje aj nájomnú zmluvu na Vaše meno a kliknete na políčko Rezerovať
  5. Počkáte max. 24 hod. na potvrdenie Objednávky, ktoré Vám príde E-mailom. Bez tohto potvrdenia nie je Rezervácia platná.
  6. Keď Vám príde E-mailom potvrdenie Objednávky termín zapožičania si dreziny je záväzný
  7. V deň zapožičania dreziny sa musíte na miesto vyzdvihnutia dreziny  dostaviť presne v čas objednávky.
  8. Sprievodca s Vami podpíše Zmluvu o nájme, ktorá Vám bola zaslaná aj e-mailom v zmysle Rezervácie.
  9. Uhradíte poplatok za nájom cyklodreziny v hotovosti.
  10. Sprievodca Vás poučí o prevádzkových podmienkach, ktoré zároveň podpíšete a oboznámili ste sa s nimi pri online objednávke.
  11. Sprievodca Vám odovzdá zámku, aby ste si drezinu v prípade zastávky a opustenia dreziny, mohli pohodlne drezinu zamknúť a vydať sa na krátky výlet.
  12. Drezinu si v Konečnej zastávke musíte na trati otočiť podľa pokynov Sprievodcu.
  13. Drezinu vrátite do 17.00 do miesta odovzdania/vyzdvihnutia dreziny na Nástupnú stanicu Hronec – námestie, kde ju uzamknete zámkom.

 

Povinné bezpečnostné inštrukcie na riadenie cyklodreziny:

  1. Počas státia dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi cyklodrezinami 2 metre.
  2. Počas jazdy dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi cyklodrezinami 20 metrov.
  3. Počas jazdy cyklodrezinou je prísne zakázané vystupovať z cyklodreziny alebo sa pohybovať na cyklodrezine, zároveň sú deti do 10 rokov povinné pripútať sa bezpečnostným pásom.
  4. Počas otáčania cyklodrezín dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi 20 metrov.
  5. V miestach povolených na parkovanie cyklodreziny, ste povinný zatiahnuť ručnú brzdu a cyklodrezinu zaistiť proti pohybu alebo odcudzeniu priloženou reťazou o koľajnicu a uzamknúť zámkou s príslušným kódom.
  6. Počas celej doby prenájmu cyklodreziny ste povinný dodržiavať pokyny personálu a dopravné značky umiestnené na trati.
  7. Na križovatkách a priechodoch má vždy prednosť motorové vozidlo.
  8. Cyklodrezina má povinnosť zastávať, rozhliadnuť sa a následne keď je križovatka voľná prejsť na druhú stranu

Systém otáčania cyklodreziny:

  1. Cyklodrezinu v pomalej rýchlosti pristavte na otáčacie zariadenie ďalej len ,,točňa“.
  2. Cyklodrezinu bez osôb zaparkujte na točnu a zabrzdite hlavnou brzdou.
  3. Točňu so zabrzdenou cyklodrezinou na koľajniciach otočte v požadovanom smere jazdy.
  4. Uistite sa že točňa s cyklodrezinou je nasmerovaná správne a koľajnice sú spojené.
  5. Odbrzdite prázdnu cyklodrezinu a odparkujte v smere jazdy na koľajnice.